Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@21:26:22 GMT

800 پس لرزه در عراق، بحث داغ بر سر علتها

تاریخ انتشار: ۷ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۳۰۷۵۸۳

800 پس لرزه در عراق، بحث داغ بر سر علتها

بغداد – ایرنا – مدیر مرکز لرزه نگاری عراق گفت که طی کمتر از سه ماه، از زمان زلزله کرمانشاه در 12 نوامبر 2017 (21 آبان 96) تا به امروز عراق شاهد 800 پس لرزه بوده است.

'هدی عباس حمید' روز پنجشنبه در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا اعلام کرد که از زمان زلزله کرمانشاه - که مرکز زمین لرزه در 6 کیلومتری مرزهای شرقی عراق اتفاق افتاد - تا به امروز 800 پس لرزه در مناطق شرقی، شمال و شمال شرقی عراق ثبت شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی اضافه کرد که برخی از پس لرزه ها بین 3.5 تا حتی 5.4 درجه در مقایس ریشتر بوده است و بیشتر در مناطق شمالی، شمال شرقی از جمله مناطق کلار، حلبچه و سد دربندیخان اتفاق افتاده است.

** زمین لرزه های اخیر علت طبیعی دارد
هدی عباس در خصوص افزایش پدیده زمین لرزه ها در عراق و منطقه از جمله ایران گفت که آنچه اتفاق می افتد بخش عمده آن طبیعی و ناشی از فعالیت صفحات تحتانی زمین است و بخشی هم ممکن است ناشی از حفاری های غیر استاندارد نفتی که به پوسته زمین آسیب می رساند.
وی اضافه کرد که در مورد دوم، مرکز لرزه نگاری عراق نیازمند تجهیزات پیشرفته است تا بتواند در این خصوص تحقیق کند اما عموم مناطقی که در عراق در آن زلزله رخ داده، جزو مناطق فعال از حیث زمین لرزه هستند.
مدیر مرکز لرزه نگاری در مورد منطقه 'الرفاعی' واقع در 80 کیلومتری شمال ناصریه از توابع استان ذیقار در 300 کیلومتری جنوب بغداد گفت که این منطقه از حیث طبیعی، جزو مناطق فعال به شمار می رود اما برای اطمینان صد درصد از تاثیرات حفاری های نفتی بر روی پوسته زمین در این منطقه از جنوب عراق نیازمند، تجهیزات پیشرفته هستیم.
به گفته وی، مرکز لرزه نگاری عراق در مقایسه با جمهوری اسلامی ایران و کشورهای همجوار از حیث امکانات بسیار محدود است و تنها 6 مرکز لرزه نگاری در عموم عراق دارد که مرکز 'الرطبه' در غرب الانبار در جوار مرزهای عراق با اردن به دلیل شرایط جنگی حاکم بر این منطقه، فعلا فعالیت آن متوقف شده است.
مراکز ششگانه لرزه نگاری عراق در کرکوک، بدره (از توابع استان واسط در جوار مرزهای ایران)، بغداد، موصل، الرطبه و الرفاعی هستند.
هدی عباس حمید درباره زمین لرزه اخیر در کرمانشاه گفت که در اسناد مرکز لرزه نگاری عراق، زمین لرزه اخیر از حیث قدرت (معادل تقریبی 7.10 درجه در مقیاس ریشتر) و وسعت آن بی سابقه است.
به گفته وی، این زمین لرزه بخش وسیعی از مناطق شامل لبنان، سوریه، عراق، ایران، کویت و امارات و حتی بخش غربی عراق که از خط زلزله فاصله دارد، را در برگرفته و چنین زلزله ای با این وسعت در سابقه لرزه نگاری عراق وجود ندارد.

** زلزله ای بی سابقه برای عراق
وی ادامه داد که هرچند عراق در دهه 50 قرن گذشته نیز شاهد زمین لرزه بوده اما زلزله اخیر از حیث قدرت بی سابقه است.
مدیر مرکز لرزه نگاری عراق افزود که مناطق مرزی عراق با ایران به علاوه شمال و شمالی شرقی عراق جزو مناطق موسوم به خط زلزله است و هر زمان که فشار طبیعی به پوسته سنگی زمین وارد می شود، تراکمی از انرژی ایجاد شده و بر اثر آزاد شدن این انرژی، زمین لرزه ایجاد می شود.
وی اضافه کرد که ممکن است زمان خروج این انرژی از پوسته زمین یک بازه زمانی 50 و حتی 100 ساله به طول انجامد.
هدی عباس حمید تاکید کرد که آزاد شدن این انرژی از داخل زمین در جریان زمین لرزه کرمانشاه مجدد از سرگرفته شده است.

**پس لرزه ها ممکن است یک سال ادامه یابد
به گفته وی، پس لرزه های اخیر در عراق و ایران همگی پدیده های کاملا طبیعی هستند و ناشی از حرکت صفحه تحتانی موسوم به صفحه عربی به سمت صفحه ایرانی است که منجر به آزاد شدن انرژی داخلی زمین و وقوع زمین لرزه و پس لرزه های متعاقب آن می شود.
وی اضافه کرد که حرکت صفحه عربی به سمت صفحه ایرانی به صورت میانگین بین 1.5 تا 2 سانتیمتر در سال است و طبق شواهد و قرائنی که در اختیار داریم، تا وقتی که این صفحات در اماکن خود تثبیت نشوند، پس لرزه های ناشی از این حرکت شاید حدود یکسال - کمتر یا بیشتر - به طول انجامد.
هدی عباس حمید خاطر نشان کرد که مرکز لرزه نگاری عراق به طور جد روند زمین لرزه و پس لرزه ها را در ایران دنبال می کند و همواره در حال رصد کردن سایت ویژه لرزه نگاری ایران است.
وی با اشاره به این که بیشتر از طریق سایت، اوضاع پس لرزه ها را در ایران دنبال می کنیم ، همکاری و تبادل اطلاعات را بین کشورهای منطقه به ویژه ایران که مناطق شرقی و شمال و شمال شرقی عراق با فعالیت های زمین در داخل ایران مرتبط هستند، را ضروری دانست.
از هدی عباس درباره زمین لرزه اخیر تهران و احتمال زمین لرزه بزرگ در آنجا سوال شد وی گفت که تهران از حیث فاصله با مرزهای عراق بسیار فاصله دارد و امکان رصد کردن زمین لرزه های آن از داخل عراق وجود ندارد.

** شایعات تاثیر عوامل غیر طبیعی در عراق
وی درباره شایعات و حرف و حدیث ها از احتمال دخالت بشر در زمین لرزه های جاری از جمله مسئله سلاح هارپ (آمریکا) اظهار نظر نکرد و گفت که مایل است که براساس معیارهای علمی و فنی سخن بگوید.
وی تنها در خصوص حفاری های نفتی در عراق گفت که هنوز این مسئله به طور علمی مورد بررسی قرار نگرفته اما دیدگاه هایی وجود دارند که برخی از حفاری های غیر استاندارد نفتی در عراق به پوسته زمین آسیب رسانده و این مسئله به ویژه در منطقه الرفاعی به صورت جدی مطرح شده است.
به گفته وی، مرکز لرزه نگاری عراق در حال حاضر در مراکز حفاری نفتی، نمایندگی و اشراف مستقیم ندارد و بیشتر از طریق کنفرانس ها و جلسات این مسائل را به مسوولان و دستگاه های ذیربط انتقال می دهد.
وی اضافه کرد که تحقیق درباره این ادعا نیازمند وجود تجهیزات پیشرفته است که درخواست تامین آن را به وزارت متبوع داده ایم.

** تمرکز زمین لرزه های عراق در مناطق نفتی
یاد آور می شود که تمامی مناطقی که اخیرا در عراق شاهد زمین لرزه بوده اند، عموما جزو مناطق نفت خیز عراق به شمار می روند که معمولا شرکت های بین المللی نفتی در حال حفاری یا استخراج نفت از بطن زمین هستند.
مسئله حفاری های نفتی و ارتباط آن با زلزله، اخیرا به طور جدی در منطقه الرفاعی از توابع استان ذیقار در جنوب عراق مطرح شد و حتی اهالی این مناطق طی اعتراضاتی خواستار توقف حفاری ها شدند زیرا این حفاری ها را عامل وقوع زمین لرزه در این مناطق می دانستند.
زمین لرزه اخیر که عموم عراق را تکان داد، همچنان یکی از مباحث مهم در افواه عمومی مردم عراق است و حتی به سطح خطبای منابر نیز کشیده شد و برخی از رهبران سیاسی عراق مانند مقتدا صدر و سید عمار حکیم درباره آن اظهار نظر کردند.
خاورم *353*380

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۳۰۷۵۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پس لرزه اظهارات جنجالی مهدی نصیری درباره رضا پهلوی و مصطفی تاجزاده

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، علی باقری، مدیرکل سیاسی وزارت کشور در دوران اصلاحات در واکنش به مصاحبه مهدی نصیری مدیر مسئول اسبق روزنامه کیهان با بی بی سی درباره اصلاح طلبان در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:

از "شاهزاده" تا "تاجزاده"، فاصله‌ای به وسعت و عظمت مردمی‌ترین انقلاب تاریخ معاصر وجود دارد.

ولو آنکه تحقق اهداف بلند انسانی و آرمانی آن انقلاب، دستخوش دست‌اندازی "نااهلان" و "نامحرمان" قرار گرفته باشد.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901226

دیگر خبرها

  • ارتقای توانمندی ایران در مدیریت رودخانه‌ها و سیلاب‌ها
  • وزیر نیرو:ارتقای توانمندی ایران در مدیریت رودخانه‌ها و سیلاب‌ها
  • تصویرنگاری نرم از مداخله‌گرایی آمریکا
  • سفارت آمریکا در بغداد مرکز گسترش انحرافات اخلاقی است
  • پس لرزه اظهارات جنجالی مهدی نصیری درباره رضا پهلوی و مصطفی تاجزاده
  • روزنامه نگاری با قدرت تیتر
  • فرونشست دومتری منطقه جنوب غرب کشور طی ۹ سال
  • قلعه خواجه لرزید
  • زمین لرزه ای به بزرگی ۳.۴ ریشتر شهرستان نقده را لرزاند
  • ورود سامانه بارشی به کشور از سه‌شنبه/ تداوم رگبار بهاری و رعدوبرق در بعضی مناطق